Omega-3 fettsyrer
Omega-3 fettsyrene EPA, DHA og DPA er marine, langkjedede essensielle fettsyrer som kroppen trenger daglig tilførsel av.
De essensielle fettsyrene er nødvendige for oppbyggingen av membranlipider og påvirker kolesterolstoffskiftet. I tillegg er de utgangspunkt for prostaglandingfunksjonen, som har flere viktige funksjoner i kroppen.
Gode kilder til Omega-3 er bl.a. fet fisk (f.eks. laks, ørret, makrell og sild), sel og hval, i tillegg til kosttilskudd av god kvalitet.
EPA og DHA:
- Omega-3 fettsyrene EPA og DHA bidrar til å opprettholde hjertets normalfunksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg
EPA og DHA. - Omega-3 fettsyren DHA bidrar til å opprettholde hjernens og synets normalfunksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg DHA.
- Omega-3 fettsyrene EPA og DHA bidrar til vedlikehold av normale triglyseridnivåer i blodet. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 2 gram DHA i kombinasjon med EPA. Et samlet daglig inntak av EPA og DHA bør ikke overstige 5 g.
DPA:
- Studier viser at den flerumettede omega-3 fettsyren DPA, som bl.a finnes i sel og laks, kan spille en nøkkelrolle i hvordan kroppen lagrer og bruker de andre viktige flerumettede fettsyrene som EPA og DHA.
- DPA har vist seg å bidra til økt opptak og bedre virkning av DHA og EPA når alle tre fettsyrene tas samtidig. Dette vil da gi en større fordel med tanke på opprettholdelse av hjertets, hjernens og synets normalfunksjon, samt normale triglyseridnivåer i blodet.
- Den kombinerende balansen av DPA-EPA-DHA kan gi fordeler i form av forebygging og behandling av kroniske inflammasjoner.